Dieta w ciąży – jakie produkty wybierać w okresie ciąży?

Armando Arauz z Unsplash
Armando Arauz z Unsplash

Dieta w ciąży odgrywa kluczową rolę w rozwoju dziecka i zdrowiu matki. Plan odżywiania w okresie ciąży nie może jednak polegać na jedynie zwiększeniu ilości spożywanego jedzenia, czyli na „jedzeniu za dwóch”. Najważniejsze jest odpowiednie dobieranie produktów, aby dziecko miało zapewnione wszystkie składniki odżywcze. Według ogólnych wytycznych, w okresie ciąży waga matki zwiększa się w granicach od ok. 11 do 16 kilogramów, co oznaczy, że w zależności od etapu ciąży, kobieta powinna dodać do swojej diety jedynie ok. 300/500 kalorii.

Co jeść w ciąży? – węglowodany

W pierwszym trymestrze ciąży nie jest konieczne zwiększania kalorii w diecie. Pierwsze znaczące zmiany wprowadza się dopiero od drugiego trymestru. Wtedy do diety dodaje się 300 kalorii, czyli np. dodatkowy posiłek. Podczas ciąży obowiązują te same zasady zdrowego żywienia co zwykle, jednak powinniśmy zwrócić jeszcze większą uwagę na liczbę witamin i minerałów w naszych posiłkach. Większość dziennego zapotrzebowania kalorycznego kobiety w ciąży (50–60%) powinny stanowić węglowodany. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe, owoce i oczywiście warzywa, czyli węglowodany złożone. Z drugiej strony trzeba ograniczyć spożywanie cukrów prostych (takich jak sacharoza), czyli przede wszystkim słodyczy. Jeżeli chcemy, aby dieta była zarówno zdrowa, jak i smaczna, możemy się zdecydować na ofertę, która ma dla nas catering dietetyczny.

Co jeść w ciąży? – białko

Oprócz produktów dostarczających energię, w skład jadłospisu kobiety w ciąży muszą również wchodzić produkty zapewniające rozwijającemu się maluchowi odpowiednią ilość składników budulcowych. Z tego powodu przynajmniej 15-20% kalorii w diecie powinno pochodzić z białka, czyli makroskładnika odpowiedzialnego za rozwój kości i mięśni dziecka. Do diety należy włączyć przede wszystkim białka pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego), ponieważ w odróżnieniu od białek zwierzęcych znajdują się w nich wszystkie niezbędne rodzaje aminokwasów. Najlepsze źródła białka dla kobiet w ciąży: mięso (najlepiej chude), mleko i nabiał, ryby, ser, jaja oraz rośliny strączkowe.

Co jeść w ciąży? – tłuszcze

Tłuszcze są równie ważne dla rozwoju dziecka, jak wyżej wymienione makroskładniki, ale w okresie ciąży ich spożycie nie powinno być zbyt duże. Przyjmuje się, że kalorie pochodzące z tłuszczy nie powinny stanowić więcej niż ok. 30% wszystkich kalorii w diecie. Najistotniejszą rolę w rozwoju dziecka odgrywają kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT). Natomiast tłuszcze nasycone (zwierzęce) warto ograniczyć do maksymalnie 10-15%. Łatwymi sposobami na dołączenie zdrowych tłuszczy do diety jest np. dodawanie ich do sałatek i surówek lub korzystanie z oliwy przy smażeniu. Główne źródła tłuszczy na diecie w ciąży: orzechy, ryby, oliwa z oliwy i inne zdrowe oleje, sery, nasiona i większość tłuszczy roślinnych. Najlepszym sposobem na prawidłowe i smaczne odżywianie w okresie ciąży jest dieta pudełkowa do domu, którą przygotowują doświadczeni kucharze we współpracy z dietetykami, którzy odpowiadają za dobór najzdrowszych produktów w odpowiednich proporcjach.

*Treści zawarte na serwisie czystaskora.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu czystaskora.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: